Världens billigaste maträtt – hur man matar en familj billigt

Det finns många olika skäl till varför man vill spara pengar på sin matbudget: kanske vill man spara pengar till annat, eller så kanske man helt enkelt bara vill leva mer minimalistiskt. Oavsett anledning finns det flera saker man kan göra för att sänka matkostnaderna, och en av de billigaste sätten att laga mat är att tillaga de billigaste matvarorna. Den billigaste maträtten som finns är ris och bönor, även kallad ”bönröra” eller ”frijoles” i Latinamerika.

Bönor och ris är mycket näringsrikt, proteinrikt och fyllt med fiber. Dessutom är de naturligt glutenfria, veganska, och kan lätt anpassas efter olika dieter. De är också mycket billiga och lättillgängliga jämfört med de flesta andra matvaror.

För att laga bönröra behöver man följande ingredienser:
– 2 koppar torkade svarta bönor eller kidneybönor
– 2 koppar ris
– Vatten
– Salt
– Eventuellt olivolja, krossade tomater, vitlök eller lök (detta kan variera beroende på dina personliga preferenser och vad du har tillgängligt)

Steg 1: Skölj och sätt igång bönorna
Börja med att skölja bönorna i kallt vatten. Sedan sätter du dem i en stor kastrull och täcker dem med vatten. Låt dem koka upp på hög värme och koka i ca 2 minuter. Ta sedan bort kastrullen från värmen och låt stå i en timme. Detta kallas för ”snabbblötläggning” och det hjälper till att mjuka upp bönorna snabbt. Om du har mer tid kan du istället blötlägga bönorna över natten för ännu bättre resultat.

Steg 2: Koka bönorna
Efter blötläggningen häller du bort vattnet och lägger bönorna i en ny kastrull. Täck bönorna med vatten igen och lägg i en matsked salt. Låt dem koka under lock tills de är mjuka, vilket kan ta ca 1-2 timmar. Rör om då och då så att de inte fastnar i botten. När bönorna är mjuka kan du stänga av värmen och låta dem svalna av lite. Du kan också lägga till några matskedar olivolja här om du vill ha en mer krämig konsistens.

Steg 3: Koka riset
Medan bönorna kokar kan du börja koka riset. Ta två koppar vatten och en kopp ris och lägg i en kastrull. Tillsätt lite salt och sätt på hög värme tills vattnet kokar. Sänk sedan till medelvärme och sätt på locket, låt koka i cirka 18 minuter eller tills vattnet har kokat bort. Låt sedan riset svalna av.

Steg 4: Blanda ris och bönor
När både bönorna och riset är klara kan du blanda dem i en stor skål. Häll eventuellt krossade tomater, lök eller vitlök över ris-bön blandningen för extra smak. Rör om väl så att allt blir jämnt fördelat. Ät gärna röran tillsammans med tortillabröd, majsbröd, eller någon annan sort av bröd.

Bönröra är en enkel och billig maträtt som kan användas som en huvudrätt, lunch eller som en sidorätt till något annat. Det är också en rätt som kan lätt anpassas efter vad man har i kylskåpet, så du kan blanda och matcha efter eget tycke och smak.

Det är viktigt att notera att det finns några detaljer när det kommer till att laga bönröra på rätt sätt:
– Planera i förväg så att du har tillräckligt med tid för snabbblötläggning eller blötläggning över natten.
– Tillsätt tillräckligt med salt för att bevara smaken och hjälpa bönorna att mjukna.
– Välj rätt typ av bönor. Svarta bönor och kidneybönor tenderar att fungera bäst i röran, men du kan självklart experimentera med andra typer av bönor också.
– Var försiktig med mängden olja du tillsätter, du vill inte få röran för fet.

Slutsatser
Bönröra är världens billigaste maträtt, men det är också en mycket näringsrik och hälsosam rätt som kan tillfredsställa hela familjen. Med bara några enkla och prisvärda ingredienser kan du laga en rätt som är full av protein, fiber och andra viktiga näringsämnen samtidigt som du kan leva billigare och enklare. Gör en stor sats och frys in resten så har du ett snabbt och billigt alternativ till en dyr middagslösning på kort varsel.

Av admin