Industrin för hotell och restaurang är känd för att ha en relativt låg lön jämfört med andra branscher. Det finns flera faktorer som bidrar till detta:
1. Hög personalomsättning: På grund av det höga tempot, obekväma arbetstider och arbetstrycket är det vanligt med hög personalomsättning inom branschen. Arbetsgivarna kan vara ovilliga att investera i utbildning och höga löner för personal som de inte litar på kommer att stanna länge.
2. Säsongbetonad verksamhet: Hotell- och restaurangindustrin påverkas av säsongerna, och när det är högsäsong ökar jobbtillfällena, men dessa är ofta tillfälliga eller kortvariga, medan lågsäsongen kan vara svårare att få timmar på.
3. Kundernas betalningsvilja: Branschen är konkurrenskraftig, och kunderna är ofta villiga att betala lägre priser än vad andra branscher kan ta. Detta leder till att hotell- och restaurangägare är tvungna att hålla nere kostnaderna, inklusive löner.
4. Branschens lönekultur: På grund av branschens låga lön har det utvecklats en kultur där det inte förväntas att man tjänar mycket pengar. Detta gör det svårt för anställda att kräva högre lön, och arbetsgivarna blir mindre benägna att betala höga löner eftersom de inte förväntas av branschen.