Tips på enkla experiment för barn

Uncategorized

Här är några enkla experiment som kan utföras av barn med hjälp av vuxna eller ensam, beroende på barnets ålder:

1. Gör en lava-lampa: Fyll en flaska halvvägs med vegetabilisk olja och resten med vatten. Tillsätt några droppar matoljefärg eller hushållsfärg, och en Alka-Seltzer tablett. Se hur bubblor bildas och skapar en lava-lampseffekt.

2. Bygg en papperflygplanstävling: Skär eller vik olika mönster på pappersark och testa vilka som flyger längst, högst eller snabbast.

3. Skapa statisk elektricitet: Försök att gnugga en ballong mot en yta som till exempel en tröja. Tryck sedan ballongen mot en annan yta och se vad som händer.

4. Göra kristallformning: Lösa 1/2 kopp borax i 2 koppar varmt vatten, tillsätt matoljefärg eller livsmedelsfärg för önskad färg. Tillsätt sedan piprensare som strukna i form av bokstäver, djur eller blommor och häng i en glas eller burk med en penna som en stöd.

5. Utforska smältande is: Placera olika föremål på en bit is och se vad som händer när isen smälter. Notera graden av smältning för olika föremål, varför vissa saker smälter snabbare än andra?

Det finns många experiment som är kul och enkla för barn att göra. Det är viktigt att tänka på barnets ålder och säkerhet när du väljer ett experiment.