Skotsk whisky smakar historia och tradition
Den skotska whiskyn är världsberömd. Om du reser till Skottland så ska du helst komma hem med en flaska som har ett långt lochloch-namn och en hemlig berättelse. Men vad är det egentligen som smakar så särskilt så att vi måste prata så mycket om den skotska whiskyn?
Det är bland annat historien bakom drycken. Whiskyn är ju Skottlands nationaldryck. Precis som att vi svenskar vårdar vår kaffeupplevelse med en manuell kaffekvarn, bästa kaffemaskinen, perkolator över öppen eld och rätt värmehållning, så vet skottarna hur whiskyn ska produceras.
Livets vatten
Det hela tros ha börjat som ett substitut till vin. Då de skotska munkarna inte hade druvor till hands så tog de till korn istället. Det blev en dryck som snabbt blev populär. Den fick namnet uisge beatha. Det här betyder livets vatten på gaeliska. Men om du säger uisge beatha så hör du antagligen att det låter väldigt likt whisky.
Namnet livets vatten följde med drycken. Men i slutet av 1400-talet så använde man sig av latin. Drycken kallades då för Acqua Vitae som betyder samma sak som uisge beatha. Det här är verkligen något att tänka på nästa gång du dricker skotsk whisky. Du kanske kan känna livets vatten i ditt glas!
Urgamla traditioner och regioner
Nyanserna som vi smakar i den skotska whiskyn har en del uppenbarliga skäl, som de fat drycken lagras på. För att en whisky ska få kallas för Scotch så måste den ha producerats i Skottland. Den ska också ha lagrats på ekfat under minst 3 års tid. Men det finns förstås också whiskyhemligheter från Skottland.
Från Skottlands fem whiskyregioner så kommer det whisky som har vatten, malt, torv och jäst gemensamt. Men smaken skiljer sig ändå markant och det har med hemligheterna att göra. Precis hur varje destilleri kommer fram till sin unika smak får vi aldrig veta. Men det går att urskilja nyanser som tycks komma från specifika regioner.
Olika skotska regioner står för olika smak
- Highland – En Highland whisky är känd för att erbjuda en tung och torr karaktär.
- Islay – En Islay whisky är rökig.
- Speyside – En whisky från den här regionen kan vara fruktig och kryddig. Den har en elegant smak och faktum är att över hälften av landets destillerier finns i Speyside
- Lowland – Då de trippel-destilleras så får whiskydryckerna från den här regionen lättare smak. Det kan finnas toner av citrus.
En blandning av olika åldrar från olika destillerier
Åldern är också något som påverkar dryckens smak. När du ser åldern på en Scotch-whisky så ska du veta att det rör sig om åldern på den yngsta whiskyn som finns med i flaskan. Utöver denna whisky så kan det finnas med andra varianter som är bra mycket äldre.
I en singel malt flaska så kommer all dryck från samma destilleri. Den kan vara en blandning av olika årgångar. Men i andra flaskor så kan det mycket väl vara så att man har blandat från olika destillerier. Då kan smaken bli otroligt nyanserad. Det blir ett potpurri av traditioner och hemligheter!
Fast skottarna dricker inte så mycket whisky
Trots att det är landets nationaldryck så tycks det inte vara skottarna själva som står för den största whiskykonsumtionen. Det gör nämligen indierna. Fast de dricker inte nödvändigtvis skotsk whisky. Det är länder som USA och Frankrike som leder importligan av denna whiskysort. Med drycken kommer helt fantastiska berättelser om dess ursprung. Alla är kanske inte sanna.
Även vi svenskar tycks ha en fäbless för att berätta skrönor om hur vi fann vår lochlochloch. Ta bara en titt på Johan Glans och David Batra i det här klippet där de sitter och skryter om skotsk whisky!