En text om varför du bör sälja en aktie som går dåligt.

Har du också en surdeg i din aktieportfölj som bara går sakta neråt i värde men du hoppas på att det en dag vänder och du stoppar in mer och mer pengar för att ”snitta ner dig” för att få ett lägre GAV.

– Så länge jag inte säljer har jag inte förlorat pengarna, säger du trots att du ser din aktie konsekvent tappar mer och mer i värde.

Men stämmer detta att du verkligen inte har förlorat pengarna förrän du säljer? Både ja och nej. Exempel:
Om du en gång investerade 1000 kr i Gummibolaget AB och det nu har rasat ner 50 % från 100 kr/aktie till 50 kr/aktie och någon frågar dig hur mycket pengar du har i din portfölj. Svarar du då 500 kr eller 1000 kr?

Sen att du har chans att få tillbaka pengarna igen OM aktien stiger igen är en annan sak.
Förlorar pengarna gör du bara om du tar ut pengarna och INTE investerar i något annat. Men jag tror det var vår käre vän Warren Buffet som sa något i stil med ”man måste inte hämta tillbaka en förlust i samma aktie/bolag”.

Visst, om du verkligen tror på att bolaget kommer gå bra igen kan du ju behålla dina aktier och hoppas på att Gummibolaget AB börjar gå bra igen. Men bara för att du ligger 50 % minus här betyder inte det att aktien bara behöver gå upp 50 % för att du ska vara tillbaka på ruta ett. Nej den måste gå upp hela 100 % ju! Om den går upp endast 50 % från 50 kr så hamnar du ju bara på 75 kr och ligger fortfarande 25 kronor back.
Säg att aktien rasade med 90 procent från 100 kr! Då ligger den ju på ynkliga 10 kr/per aktie men en dag pustar du ut och får reda på att den stiger 90 procent igen, vad hamnar värdet då på? Jo endast 19 kr tyvärr. (10 kr x 0,9 = 9 kr alltså blir värdet 19 kr per aktie)

För att du den ska komma upp till 100 kr per aktie som var ditt ursprungsvärde krävs en ännu större ökning. Om vi spolar tillbaka så aktien ligger på 10 kr per aktie igen, men du vill ha upp den till 100 kr per aktie igen. Hur många procent behöver den då gå upp från sin aktuella kurs? Jo 900 procent!! (90kr ökning delat på 10 kr = 9 (dvs 900 procent)

Du kan läsa mer om procenträkning på aktieskolan.se eller matteboken.se

Om du tror att det finns större vinstpotential i en annan aktie bör du flytta pengarna dit istället och hämta tillbaka din förlust där istället. Men om du verkligen tror att Gummibolaget AB kommer stiga 900 procent, så behåll dina pengar där.

För att lättare veta vad du vill och ska göra med dina aktier såställ dig frågan:
– Om jag inte haft några aktier alls i detta bolag idag, hade jag då valt att investera i detta bolag utifrån det jag vet om bolaget idag?

Svarar du ja, så behåll dina aktier.
Svarar du nej, så sälj och investera pengarna i något annat.

Så man ska inte vara rädd för att ta en tillfällig förlust och investera pengarna någon annanstans där vinstpotentialen är större. Och har du en vanlig aktiedepå kan du oftast få tillbaka en del pengar när du drar av det i deklarationen. (Gäller dock inte ISK) I fortsättningen så rekommenderas du att investera i stabila bolag med en trygg uppgång snarare än att hitta kursraketer där nedsidan kan bli enorm. Och om du ändå letar förhoppningsbolag så använd dig av stoploss eller investera bara de pengarna du är beredd att gå back. Hur mycket man än tror på att nytt bolag så finns det alltid risker. Och lita inte på folk på nätet som skriver ”spänn fast er, nu åker vi” , Missa inte detta tåget och stå kvar på perrongen”

Om du är ny på detta med aktier så börja med att investera i indexfonder eller investmentbolag innan du ger dig ut på ny mark.

Lycka till!

Frågor på detta så skicka ett mail till admin@bra-att-veta.se

Av admin