Om vinterdäck och att köpa dem billigt

Uncategorized

Om vinterdäck och att köpa dem billigt

Såhär års när det är vinter och vinterväglag så måste man ha vinterdäck på bilen. Det finns en hel del att tänka på när det kommer till vinterdäck så därför tänkte vi redogöra för ett par frågor inom detta ämne i denna artikel.

Vad är vinterdäck?
Detta är den mest grundläggande frågan. Det finns faktiskt två typer av vinterdäck. Dels finns det dubbdäck och dels finns det dubbfria vinterdäck som även brukar gå under benämningen friktionsdäck. Skillnaden mellan dubbdäck och friktionsdäck är att dubbdäcken, som namnet anger, har dubbar. Tack vare dubbarna så ger dubbdäcken betydligt bättre grepp på isigt underlag. Vid slask och snö-underlag är inte skillnaden så stor mellan dubbdäck och friktionsdäck. Nackdelarna med dubbdäck är att de sliter mer på vägbanan och river upp mer eller mindre skadliga partiklar. Bullret från däcken blir också högre med dubbdäck jämfört med friktionsdäck. Av dessa anledningar så är dubbdäck förbjudna på vissa gator i våra större städer. Rent säkerhetsmässigt så är dock dubbdäcken att föredra. Historiskt så har dubbdäcken varit mest populära men på senare år så har friktionsdäcken ökat i popularitet. Oavsett vad man väljer så är det värt att lägga till ett par hundralappar för att få kvalitet. Det kan skilja mycket mellan budgetdäck och premiumdäck och därför kan det vara bra att läsa däcktester innan man köper däcken.

När måste jag ha dubbdäck och vilket mönsterdjup gäller?
Enligt lag så måste man ha vinterdäck mellan första december och sista mars nästkommande år om vinterväglag råder. Vi en eventuell kontroll så är det polisen som avgör om vinterväglag råder och i princip gäller att det räcker att det är snö, is eller slask på någon del av vägen för att det skall anses att det är vinterväglag. Har man inte vinterdäck under denna period kan man få 1200 kr i böter.
För att däcken skall räknas som godkända så måste man ha ett mönsterdjup på minst 3,0 mm. När det gäller sommardäck så räcker det med mönsterdjup på 1,6 mm. Vid för litet mönsterdjup kan man åka på böter med 1200 kr.
Med andra ord är det viktigt att ha vinterdäcken på under rätt tid samt att de har tillräckligt mönsterdjup. Följer alla detta så bidrar det till trafiksäkerheten.

Var köper man vinterdäck billigast?
Om man behöver köpa nya vinterdäck så lägger man ganska snart märke till att det kan bli en kostsam historia. Fyra bra däck kostar runt 5000 kr. Det billigaste sättet att handla däck på är via internet. Butiker på nätet som säljer däck har i regel lägre kostnader jämför med en lokal däckshop och det gör att kundpriset också blir lägre. Så oavsett om du skall köpa vinterdäck i form av dubbdäck eller friktionsdäck så är det att rekommendera att köpa dem på nätet. Det kan man spara tusenlappar på.