Om det luktar illa från ditt handfat kan det vara ett tecken på att det finns en avloppsproblem. Här är några möjliga åtgärder för att bli av med den dåliga lukten:

1. Rengör avloppet: Starta med att rengöra själva avloppet. Ta bort eventuellt hår, smuts eller annat skräp som kan ha fastnat där. Använd gärna en avloppsslang eller en avloppsbåge om det är möjligt. Skölj sedan med varmt vatten för att spola bort eventuellt kvarvarande smuts.

2. Använd naturliga rengöringsmedel: Om avloppet fortfarande luktar illa kan du prova att använda naturliga rengöringsmedel. Blanda exempelvis vinäger och bikarbonat, eller citronjuice och salt, och häll blandningen ner i avloppet. Låt det sitta i cirka 15-30 minuter innan du sköljer med varmt vatten. Dessa naturliga ingredienser kan hjälpa till att bryta ner och neutralisera dåliga lukter.

3. Kontrollera rör och vattenlås: Ibland kan dålig lukt komma från rören eller vattenlåsen under handfatet. Se till att dessa är ordentligt monterade och att det inte finns några läckor eller uttorkade vattenlås. Om något är trasigt eller defekt kan det vara nödvändigt att byta ut eller reparera det.

4. Låt vatten rinna regelbundet: Ett sätt att förhindra dålig lukt är att se till att vatten regelbundet rinner genom avloppet. Om du har ett handfat som inte används mycket kan det hjälpa att spola igenom vatten minst en gång i veckan för att förhindra att avloppssystemet torkar ut och orsakar obehaglig lukt.

Om problemet fortsätter eller om inte någon av de ovanstående åtgärderna hjälper, kan det vara en bra idé att kontakta en VVS-tekniker för att undersöka problemet närmare och ta fram en lämplig lösning.

Av admin