Gå vidare efter otrohet – Att börja om efter en otrohet

Uncategorized

Gå vidare efter otrohet

Hur kan man förlåta och gå vidare efter otrohet?

Upptäckten av otrohet – allt från hemliga sms, telefonsamtal, eller hemliga mail via internet – kan vara en extremt förödande upplevelse. Otrohet mot en partner och att ljuga för att täcka upp det kommer såklart leda till misstro och misstänksamhet hos den svikna partnern.
Som partner kan det vara svårt att hitta tilliten igen. Att gå sönder och bli hel igen är en bok som har fått flera bra omdömen.

Men ett par kan dock återskapa förtroendet i förhållandet. Hur snabbt detta förtroendet kan återskapas beror såklart till största del på hur den otrogne partner agerar sen. Många som är otrogna förstår inte de känslor deras partners går igenom och har ingen aning om vad de ska göra för att återskapa förtroendet. Dessa tips kan hjälpa människor som har varit otrogna men som menar allvar med att återuppbygga förtroendet och läka sina relationer.

 • Sluta ljuga! Sträva efter ärlighet istället. Efter att varit otrogen mot din partner kommer du förvärra situationen genom att fortsätta att ljuga, vrida, dölja eller förneka. Var ärlig från och med nu!. Börja med att tänka på dig själv som någon som din partner bör och kan lita på. Tanken på dig själv på detta sätt är det första steget mot att det ska bli så. Låt dem veta att du verkligen vill att de ska lita på dig igen.
  Återge hela historien och gör det frivilligt. (Obs fråga först om din partner vill höra allt, ibland kan det kännas bättre att inte veta)  En frivillig bekännelse är ett stort steg i början för att återställa förtroendet.
  Utelämna inte eller dölj vissa delar av sanningen. Detta kommer inte att skydda din partner. I själva verket är det omöjligt att ta itu med skuld eller lösa problem utan att fullständigt ta upp fakta. Även om sanningen kan såra din partner på kort sikt, kommer din ärlighet vara nödvändig för långsiktig försoning.
 • Att fortsätta ljuga kommer sannolikt att upptäckas och hindrar försoningsprocessen från att gå framåt. Din partner kan ställa frågor för att kontrollera sanningar som han eller hon egentligen redan vet. Han eller hon kan också ha lärt sig att upptäcka din oärlighet genom kroppsspråk, mönster, tal, och andra medel.Och även du själv kan hålla tillbaka i relationen om du fortsätter ljuga.
 • Avsluta saker öppet och tydligt med den person du varit otrogen med. Denna person är en del av problemet, även om omedvetet. Deras roll kan inte ignoreras. Avsluta det ni hade.
 • Var modig. Erkänn för din partner även om det är jobbigt och genant -särskilt om de inte visste att du var otrogen-men i det långa loppet kan det återställa förtroendet hos din partner.
 • Överväg att få den andra personen att be om ursäkt också till din partner (om den andra personen visste att du var otrogen och var villig ändå). Detta är särskilt viktigt om den personen kommer att fortsätta att finnas i era liv.
 • Om du var otrogen med en arbetskamrat kommer det bli svårt att gå vidare i ditt förhållande om din partner vet att du och den ”andre” kommer träffas varje dag. Du kan behöva ställa dig frågan vilket som är viktigast; Jobba kvar eller försöka reparera din relation.
 • Visa ditt ”avslut” Visa sms, mail, eller låt din partner lyssna när du ringer den ”andre” och berättar att det var fel och den otrohetsrelationen är slut nu. Att visa detta avslut öppet för din partner är ett viktigt steg mot försoning, att återställa förtroendet och att visa att det är din partner som är viktigast.
 • Be om förlåtelse och erkänn att du gjorde fel. Be om förlåtelse uppriktigt och mena det. Det räcker såklart inte att bara säga förlåt för att få tillbaks förtroendet. Det återvinns bara med tiden och genom ärligt agerande
 • Även om din partner har andra fel själv så ska du inte skylla på din partner för att du varit otrogen. Istället för otrohet skulle du i så fall ha tagit itu med de problemen på andra ärliga sätt. Skyll inte på din partner att det var dennes fel att du var otrogen, för så var det inte.
 • Förvänta dig inte sympati. Din partner kan också ha varit missnöjd eller frustrerad med relationen också, men i stället gjorde ett beslut att inte ljuga för dig eller svika dig.
 • Undvik dåliga, falska ursäkter där du skyller på frestelse, förförelse, förvirring, utan att inse vad som hände, inte mening att göra det, eller påverkan av andra. Om du inte var tvingad att vara otrogen under pistolhot, , gjorde du ditt eget val, och din partner vet detta.
 • Undvik att vara defensiv. Att vara defensiv kommer bara förvärra situationen och hindra dig från att hantera dina snedsteg. Gå inte på tanken att  ”det bästa försvaret är ett bra anfall.” Nu är det dags att vara ångerfull, empatisk, medkännande, ärlig, och känslomässigt tillgänglig.
 • Svara på frågor. Det är oerhört svårt för den förrådde partnern att veta att det finns en annan man / kvinna i världen som har mer information om deras äktenskap än de själva.
 • Din partner kommer att vilja veta massor av detaljer och ställa frågor om saker du kanske inte vill svara på, men så är det, bara att gilla läget. Din partner kommer att gå tillbaka till dina tidigare historier och be dig bekräfta om detaljer där var en lögn.
  Hon / han brottas ju med sanningen om alla dessa små saker som inte stämmer överens med tiden när du ljög. Därför att ställa flera frågor hjälper den svikna partnern på vägen, och att få reda på nödvändig information för att hantera sina känslor av att varit i mörkret medan deras partner försökte dölja saker från dem.
 • Tänk på att frågor om den andra mannen / kvinnan (”Var hon söt / sexig / smart?”) Kan faktiskt tyda på  osäkerheter som orsakas av otroheten. Även om du inte ska ljuga om vad du gillade i den person du fuskade med så kan du använda dessa stunder som möjligheter att förstärka varför du gillar din partner. tex ”Ja hon såg bra ut, men inte så bra som du” eller annat liknande.
 • Ha tålamod medan din partner bygger upp nytt förtroende. Misstänksamhet och misstro är naturliga reaktioner när en person har blivit lurad och ljugit för. Förtroende kan byggas upp på nytt, men det kommer inte gå snabbt, även för godhjärtade människor.
 • Erkänn, be om ursäkt, och lova att vara ärlig i framtiden, men tro inte att detta räcker för att allt ska återgå till det normala.
 • Räkna med att din partner kommer att vara i en berg-och dalbana av känslor. Humörsvängningar, sömn- och aptitstörningar, sämre hälsa, och plötsliga tårar är naturliga. Ha tålamod när de går igenom processen.
 • Bestäm inte hur lång tid det ska ta för din partner för att ”komma över det”, och be dem inte heller om en tidsram. Istället så gör allt du kan och checka in med dem ibland för att ta reda på var de är. Tjata inte, låt det ta tid.
  Din relation med din partner under denna tid är inte nödvändigtvis en indikation på hur det kommer att vara från och med nu. Din partners misstänksamhet och misstro kan så småningom såklart försvinna med tiden.
 • Var närvarande. Din partner behöver möjlighet att ta sig igenom saker tillsammans med dig. Åtminstone så måste du vara känslomässigt tillgänglig. Däremot kan fysisk närvaro hjälpa ytterligare, eftersom det också kommer att hjälpa din partner förstå att du verkligen vill ha henne/honom.
 • Lyssna uppriktigt, även om det var du som orsakade smärtan. Annars kommer din partner har förlorat en av de viktigaste personerna i sitt liv som de vänder sig till för stöd, nämligen dig.
 • Svara på frågor så att din partner inte har en känsla av hopplöshet, att fylla i detaljerna korrekt hellre än att låta dem fylla i dem felaktigt, och att förhindra misstankar som ofta utvecklas när otrogna är frånvarande.
 • Ha tålamod. Även om det kanske är svårt att svara på frågor och ta itu med misstänksamheten från din partner behövs det för att komma vidare.
  Inse att när du umgås med andra människor kan din partner bli misstänksam. Återigen ska du inte avfärda denna typ av misstro som paranoia. Istället ska du hjälpa till med att vara öppen.
 • Om du inte kan vara  hemma med din partner så ha telefonen på när det är möjligt så att de har tillgång till dig. De kanske inte ens behöver ringa eller skicka meddelanden till dig, men att veta var du är och att du är tillgänglig kan hjälpa dem att se dig på ett mer positivt sätt.
 • Fråga din partner om han eller hon äter bra, sover,, och om han eller hon mår bra. Detta kan tyckas grundläggande, men om din partner är i ett traumatisk tillstånd kan han eller hon inte fungerar normalt och kan vara alltför upprörd för att ta hand om sig själv. Hjälp henne/honom i så fall.
 • Du bör också finnas tillgänglig på ett lämpligt avstånd även om din partner behöver lite tid ensam.
 • Om din partner försöker att avsluta relationen så var mycket tydligt med att du inte vill det, och erbjud dig att göra ytterligare ansträngningar/förändringar. Även om du kanske måste respektera en paus i förhållandet av något slag, måste du väldigt noga och uppriktig med att berätta att du inte vill förlora honom/henne. Denna punkt är väldigt viktig.
 • Gör din så att partner känner sig som nummer 1 igen. När du var otrogen så du gav någon annan uppmärksamhet och åtrå som du vanligtvis skulle rikta mot din egen partner. Som en följd kan detta göra att din partner känner att du inte värdesätter dem, eller att de saknar saker du sökt i den person du varit otrogen med. Det kan också göra att din partner tror att andra människor inte inser att du värdesätter dem. Det är upp till dig att jobba för att motverka dessa känslor och övertyga din partner om att du inte kommer att svika henne/honom igen.
 • Fråga dig själv om du misslyckats med att uppskatta/uppmärksamma din partner. Det kan vara att de saker du sökt utanför er relation egentligen faktiskt var tillgängliga hela tiden i ert förhållande och att du bara inte  insett det eller fått det att hända.
 • Gör en lista över saker som är speciellt med din partner. Försöka uppskatta dem i ditt eget sinne och hjärta. Berätta för din partner-  och visa uppskattning. Komplimanger kan hjälpa att din partner känner sig uppskattad igen och hela dess sårade hjärta. Försäkra din partner att hon/han är värdefull för dig.
 • Visa dem att du älskar dem. Dina handlingar kan ha orsakat dem att ifrågasätta din kärlek för dem. Så fort som möjligt efter händelsen måste du ta itu med att visa att du älskar dem.
 • Visa och berätta för andra människor om att din partner är viktigt för dig. Detta kommer inte bara hjälpa dig att visa din partner att du värdesätter dem, men också att hjälpa din partner övervinna eventuella känslor av förödmjukelse. Det kan hjälpa dig att må bättre om dig själv också
 • Var öppen. Ju mer öppenhet/ärlighet du visar desto mindre känner din partner behovet att alltid kolla var du är eller vad du gör.
 • När du är iväg på egen hand kan din partner undra om du är där du säger att du är. Lätta dess osäkerhet genom att låta veta vad du gör och hör av dig med meddelanden eller snabba telefonsamtal när du inte är hemma.
 • Bjud med din partner till platser du brukar gå ensam (gymmet, utgång med vänner, etc.). Även om de inte  följer med så kommer erbjudandet att visa dem att du inte har något att dölja.
 • Tänk på att din telefon, e-post, röstbrevlåda, och även saker som räkningar kan kännas som källor av hemligheter och lögner för din partner. Om du frivilligt visar upp sms, mail etc när du får något nytt kan din partner lita på dig snabbare och enklare än tidigare. Även att ge dom ditt lösenord till mail, pinkod till mobilen osv. (Om du inte kan göra det, då är det rimligt att fråga vad du döljer) Även om din partner inte vill kontrollera dessa saker, kan det enkla faktum att du gjorde erbjöd dem vara ett stort steg i att återvinna deras förtroende.
 • Vissa av dessa steg kan kännas som en kränkning av din integritet. Visst, men tänk på att seriösa relationer bör innehålla denna typ av öppenhet till att börja med. Om du insisterar på din rätt att få ha privata saker kan det stärka din partners misstro mot dig istället.
 • Försök inte att umgås med andra i hemlighet. Det ger dåliga tecken för din partner.
 • Undvik att strö salt i såren. Kom ihåg att bara för att din partner inte pratar om otroheten betyder det inte att det är glömt. Undvik att lägga ytterligare stress till relationen, särskilt under veckorna strax efter otroheten har kommit fram. Undvik att sätta dina vänner framför din partner. Undvik att umgås med vänner eller kollegor  med det motsatta könet (eller det kön du är attraherad av)  kommentera inte hur snygga andra andra människor är.
 • Välj dina strider klokt. Tänk på att det inte är lämpligt att bråka om vissa frågor, särskilt frågor som rör integritet och habegär. Du har skakat deras känslor av trygghet i relationen och i världen, och det är öppenhet och förståelse som kommer att få den tillbaka, inte bråk och argument.
 • Ge inte din partner tid att tänka ”Om du kunde stanna uppe och göra alla de saker med den person du var otrogen med då du kan göra samma sak med mig.
 • Passa på att förnya er relation.  Var tacksam. Din partner har beslutat sig för att vara med dig trots ditt svek. Oavsett hur arga, småaktiga, eller oförutsägbara de blir så har de visat en stor kärlek för dig och, i många fall, en stor karaktärsstyrka att välja att försöka lita på dig igen. Ge din partner respekt och tacksamhet för detta beslut.
 • Din partner kan nu kanske se dig lite som en främling. Du kan till och med känna dig som en främling för dig själv när du reflekterar över vad som hänt. Gör valet att leva som den människa som du vill vara nu.
 • Det kan hjälpa att tänka nu att ni börjar om, eller som att det var ett nytt förhållande. Till exempel, hitta nya platser eller aktiviteter för att dela. För vissa par är förnyelse av löften i äktenskapet en symbolisk nystart i deras förhållande. Denna metod kan hjälpa dig och din partner ta itu med svek (och andra frågor också), många par berättar också att deras relationer därefter blir lyckligare och mer meningsfulla.
 • Se till att han eller hon och alla runt omkring dig (dvs., familj, vänner, arbetskamrater, barn) kan se att din partner betyder allt för dig och är (återigen) din främste kärlek i ditt liv. Tala gott om din partner på ett äkta sätt.
 • Uppskatta denna andra chansen-både i början och regelbundet under de närmaste åren. Att minnas vad som hände då och då kommer att befästa det hårda arbete du gjorde med din partner för att reparera er relation. Det kommer också att hjälpa dig att undvika att göra ett dåligt val igen i framtiden.
 • Berätta ofta för dem att du älskar dem och säga det med mening, från hjärtat, och medan du tittar dem i ögonen. Att säga ”Jag älskar dig jättemycket” skulle få ännu större betydelse. Din partner kanske inte kan säga dessa ord tillbaka till dig nu, men kom ihåg att de försöker att läka. Att säga ”Jag älskar dig” tillbaka kan få dem att känna att de är sårbara. De känner sig svikna och försöker sätta upp försvarsmekanismer. Du var otrogen, och det är ditt ansvar att ta ner de ”försvarsväggar” din partner satt upp, oavsett hur lång tid det tar.
 • Till sist, var inte otrogen igen. Du ska vara tacksam att du, mot alla odds, fått en andra chans, Att få en tredje chans är mycket ovanligt..
taggar
Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet Gå vidare efter otrohet