Försvarssprayer

Uncategorized

Är försvarssprayer till nytta eller bara farliga?

Du kanske har funderat på att skaffa en spray för att försvara dig om någon skulle komma för nära. Det är lagligt med försvarsspray om du använder typen som är godkänd i Sverige. Den är inte farlig men väldigt obehaglig att få i ögonen. Men är det verkligen smart att spraya en angripare eller kan det leda till en ännu farligare situation?

Spraya och springa, eller bara springa…

Det här är en högst relevant fråga och om vi lyssnar på experter på ämnet finns det de som frånråder från att använda sprayen. Även om du väljer rekommenderade försvarssprayer kan det vara så att du inte riktigt kan hantera situationen som uppstår då du skickar en stråle mot en angripare.

Om du till exempel missar och enbart irriterar den som angriper kan det leda till ännu mer ilska. Då kanske du riskerar ännu mer våld än vad du hade gjort om du bara sprang och ropade på hjälp. Kanske hade det varit bättre med ett riktigt högljudd personlarm som inte skadar någon men skrämmer.

Frågan är ju hur väl du kommer åt med sprayen. Om den inte gör sitt jobb förlorar du bara tid på att stå och fumla med den. Den tiden kunde du istället ha lagt på att öka avståndet mellan dig och förövaren.

Försvarsprayerna är också skrämmande

Fast det finns förstås gott om berättelser där försvarsprayen var instrumentell i att rädda den som blev angripen. Bagare har skrämt iväg tjuv, unga tjejer har undgått våldtäkt och många gånger har det räckt med att plocka fram sprayen för att den som angriper ska komma i andra tankar.

Att ha en med sig i fickan kan alltså vara en räddning i olika situationer. Om du skulle behöva använda den är chansen god att du stoppar angriparen helt enkelt för att han inte vill få någon spray i sina ögon. En person som hukar och försöker skydda sig är inte igång med att jaga dig. Det ger ett försprång.

Summa summarum

Är försvarssprayer nyttiga eller bara farliga? Summan av kardemumman är den att försvarssprayen kan vara till nytta om den är enkel att göra. Dessutom bör det synas tydligt vad det är fråga om för skrämmande effekt.

Tillsammans med larm och snabb flykt kan sprayen absolut vara skillnaden mellan en mycket våldsam och traumatisk upplevelse och skinnet i behåll. Det är också vad alltfler svenskar inser för försäljningen av försvarssprayerna ökar i Sverige.