Förhållande tips / problem

Uncategorized

Förhållande tips / problem

Förhållande tips / problem

Här kommer lite tips på hur du får ett bra förhållande och hur du kan undvika problem. Att ha ett starkt och bra förhållande kan vara ett av de största stöden du kan ha i ditt liv. Ett bra förhållande kan ha positiva effekter som följder på bl.a. din psykiska och fysiska hälsa. Men att ha ett förhållande som alltid är bra och starkt utan problem är inte alltid det lättaste och ibland kan man komma in i en kris. Men här kommer några tips på hur du kan få förhållandet att fungera bra och minska problem.

Prata med varandra.
En av de viktigaste hörnstenarna i ett sunt förhållande för att få det att fungera. Att kunna prata med varandra om allt möjligt. Både positiva och negativa saker ska man kunna ta upp. Ha djupa samtal då och då om allt möjligt. Drömmar, karriär, livsåskådning och vart ert förhållande är på väg och vad som kan förbättras.
Att skämta och ha humor är också något som uppskattas.

Kompromissa
Allt ska inte endast göras på den enas villkor. Båda är involverade i förhållandet och ska ha lika mycket att säga till om.

Ha fina smeknamn
Att ha smeknamn då och då kan krydda förhållandet. Vissa gillar det, vissa inte.

Gör saker tillsammans.
Varje fredag och lördagskväll behöver inte spenderas hemma vid TV´n. Försök att hitta på saker tillsammans ute också. Bio, middag, bowling etc. En hemmakväll kan vara så mycket mer än bara tv-tittande. Spela spel, titta på gamla foton, massera varandra, läs högt ur en bok mm.
Även under vardagar kan en kvällspromenad vara nyttigare i ett förhållande än att hänga vid TV´n.

Använd Facebook med måtta.
Att skicka hjärtan eller något fint meddelande på Facebook kan kännas uppskattat av din partner då du visar att du vill visa upp henne/honom för världen. Men se till att det inte blir för mycket. Folk kan störa sig på det och om din partner inte gillar sådant så lägg ner det. Blir du taggad i tvivelaktiga bilder, eller får en ny relation som din partner kan tänkas undra över så förklara för att slippa funderingar.

Var ärlig
Så klart är en grundsten i ett förhållande att vara ärlig och att inte ljuga.

Var ansvarsfull
Visa ansvar med att betala räkningar, köra bil försiktigt, låsa dörren mm.

Beröm varandra och visa känslor
Ge din partner beöm för utseende, prestationer, matlagning mm samt säg vad han/hon betyder för dig. Säg jag älskar dig om du gör det. Obs överös inte din partner med komplimaner och ”älskar dig” då det kan tappa sin styrka om det sägs alldeles för ofta. Men förhållanden är olika och vissa föredrar att få bekräftelse hela tiden istället för då och då.

Bråka med måtta
Att bråka och ventilera luften kan vara nyttigt om det inte går till överdrift. Försök dock att hålla det på en lugn nivå där problemen diskuteras igenom för att sedan komma fram till en lösning. Att skrika och gorma och kasta ur sig skällsord är ingen god idé då det kan hända att man säger saker man inte menar och som inte går att ta tillbaka. Samt att du kommer garanterat ångra dig senare om en tanke kommer upp med att säga något elakt. Stanna upp och tänk ”Kommer jag ångra detta? är detta verkligen viktigt att säga?”. Bråk kan skapa stress vilket gör att förhållandet kan täras mer och mer på.

Säg ifrån om något stör dig
Stör du dig på småsaker som är lätt åtgärdat från din partners sida så säg det istället för att gå och reta upp dig på dom år efter år. Säg det på ett vänligt sätt istället för att skälla ut henne/honom. Tex ”Jag känner att du måste sluta lägga sockar på nattduksbordet för att jag ska sluta störa mig på det. Och blir jag irriterad så går det ut över vårt förhållande och eftersom jag älskar dig vill jag inte att en sådan småsak ska behöva vara ett minustecken. ”

Uppför dig
Att inte släppa väder högt, fälla ner toalettringen, städa efter sig, ha ett bra bordsskick mm är små bagateller du lätt kan åtgärda innan det blir ett störningsmoment för din partner.

Ge presenter med omtanke
Som present eller julklapp kan trisslotter och choklad kännas enkelt att köpa, men något med mer omtanke uppskattas mer. Har du fått reda på något som din partner nämnt tidigare, eller något du verkligen tror skulle uppskattas så fixa det istället.

Respektera tider
Om du har bestämt en tid för någon aktivitet med din partner så kom i tid. Blir du sen så hör av dig så fort du vet att du blir sen.

Lyssna och visa intresse.
Om din partner berättar något så lyssna uppmärksammat, titta i ögonen och lägg på minnet vad som sägs.

Flirta
Att le och flirta lite ibland med din partner är uppskattat.

Ha ett eget liv
Visst vill du kanske vara med din partner dygnet runt, men även roliga och kärleksfulla förhållanden kommer till en vardag. Se till att umgås med dina vänner också. Hur mycket du än älskar din partner kommer du alltid behöva vänner. Gör aktiviteter utan din partner också. Du ska kunna längta efter henne/honom också ibland.

Hjälp till
Fastna inte i genustänket där kvinnan lagar mat och mannen lagar bilen. Visst funkar det så funkar det, men försök fördela arbetsuppgifter och hjälpas åt med disk, städ, tvätt, handling.

Uppmärksamma vad din partner behöver
Märker du att det är något din partner saknar/behöver. Köp det som en liten överraskning.

Ha kul
Se inte bara din partner som en kärlek. Sen han/henne som en bästa vän att göra roliga aktiviteter med. Försök även att ha med humor i ert förhållande.

Var inte otrogen
Ett självklart tips ju att inte vara otrogen då det med stor sannolikhet kommer döda ert förhållande. Misstänker du att han eller hon är otrogen så gör något åt det.

 

Ägna din partner uppmärksamhet
Även då ni är bland folk och du kanske hellre vill prata med vänner så se till att din partner inte känner sig lämnad ensam. Släpp in henne i samtalen och aktiviteterna om du märker att han/hon verkar känna sig ensam. Även i hemmet bör du ge din partner uppmärksamhet. Umgås tillsammans istället för att bara läsa böcker, sitta vid datorn, prata telefon mm.

Var romantisk ibland
Kom med spontana blommor, tända ljus, dikter, presenter, överraskningar ibland för att hålla romansen vid liv. Fler tips för att få tjejen mer intresserad av dig finns här.

Kroppskontakt
Små beröringar då och då och en spontan puss/kram kan göra underverk för ett förhållande. Håll handen ibland på stan för att visa världen att det är ni nu. Uppskattning och tecken på attraktion är viktigt. Sexuell kontakt är också en viktig hörnsten i ett förhållande.

Komplimanger och kärleksfulla ord.
Skicka ett sms ibland med en kärleksfull text, eller komplimang. Säg till din partner hur mycket du uppskattar och älskar han/henne. Tex lägg en lapp under din partners kudde med några fina ord.

Var trevlig mot din partners nära och kära.
Även om du har svårt för tex svärföräldrarna eller vännerna bör du hålla god min och vara trevlig för din partners skull.

Ekonomisk jämlikhet
Även om den andra har mer pengar än det andra kan det vara viktigt att dela på utgifterna för att inte känna sig utnyttjad och att börja bråka. Har ni problem med ekonomin så sätt er ner och gå igenom den. Gör en budget och kom fram till lösningar.

Var även trevlig mot din partner.
Även om du känner dig på dåligt humör finns det ingen lösning att låta det gå ut över din partner. Lägg inte giftiga kommentarer utan försök att svara trevligt ändå.

Se bra ut
Att försöka se så bra ut som möjligt (och ta hand om sin hygien) för din partner är viktigt. Din partner kommer känna mer attraktion och känna sig mer betydelsefull om du verkligen försöker.

Ta hand om dig själv.
Ta hand om dig själv. Både psykiskt och fysiskt. Öva på din självkänsla och din fysik. Mår du bra i dig själv är det lättare att ha ett bra förhållande.

Sov gott

Brist på sömn kan skapa irritation. Snarkar din partner? eller har andra beteenden som gör att du inte kan sova? Ha ett separat sovrum för att undvika irritationer på varandra. Älskog kan ske ändå, men att just sova separat kan vara nyttigt i ett förhållande om sovrutiner störs av varandra.

Ibland spricker förhållanden
Tyvärr händer det så klart. Ibland kan man få tillbaka sitt ex och ibland behöver man gå vidare.