Är elfordon en verklig lösning eller en dröm?
För två år sedan kunde man få bidrag för att köpa elfordon. Vår regering tycktes vara helt enig om att det vore bra för miljön att byta från vanliga bilar till elbilar, från vanlig moppe till elmoped, från bensindrivna trädgårdsredskap till elektriska varianter och så vidare. Bidraget är sedan dess slopat men är det samma sak som att elfordon inte är en vettig lösning på miljöproblem?

Elfordon har också problematik

Det kan verka som helt perfekt att kunna köra bil utan förbränningsmotor. Det blir ju inga avgaser och då mår ju både folk och natur bättre. Fast riktigt så enkelt är det inte. Utsläpp blir det och det finns de som menar att själva batterierna som sitter i elbilar och andra elfordon ger större koldioxidutsläpp än vad vanliga bensindrivna fordon ger.
Det ska också påpekas att batterierna kräver en specifik hantering. De räcker inte för evigt och kan då de är slut hamna i naturen på ett sätt som inte är bra. När vi ser på denna problematik kan elfordon som lösning för miljöproblem verka som en dröm, en ganska dålig dröm.

Situationer då det kan vara lämpligt att byta

Det finns förstås aspekter som faktiskt kan göra att vi ändå får fördelar med byten från bensindrivna fordon till elfordon. Ett exempel på detta är elcyklar. När folk väljer att sluta åka bil för att de kan cykla med elcykel till jobbet kan det innebära en stor skillnad.

Då det kanske inte är realistiskt att cykla på vanlig cykel till jobbet kan elcykeln bli ett bra alternativ. Det är inte svettigt och elcykeln har plats för saker som man behöver ta med sig. Bilen får stå hemma och bytet är bra både för luften och för cyklistens hälsa.

Summa summarum

Det är alldeles uppenbart att det finns både plus och minus med de nya elfordonen. Vi kan se att de blir alltmer populära och att detta i vissa fall faktiskt är riktigt bra för vår miljö. Samtidigt får vi inse att det kan dröja länge innan vi förstår hur vi ska producera och hantera batterier med minimal miljöpåverkan.

Den som vill ha ett elfordon för att det är roligt och smidigt kan se fram emot alla möjligheter och fördelar. Men att slå sig för bröstet som en miljöhjälte till följd av detta val är prematurt. I framtiden kommer det kanske att vara annorlunda men just nu är valet av elbil eller elmoped mer en fråga om vad som kommer att passa din livsstil bäst.

Av admin