Vad är kärlek – Vad att älska kan handla om

Uncategorized Leave a reply

Vad är kärlek

Vad är kärlek? Alla vill vi väl känna känslan av att älska? Att kanske få ge- och få kärlek. Dock är det ingen självklarhet och något som alla får uppleva i livet, men det finns olika sätt att älska på. Att älska behöver inte endast ske mellan mänskliga relationer. Det finns fler sätt att älska. Tex naturen, sig själv, djur, sin religion mm.

Vad är kärlek?
Det har sina olika tolkningar vad kärlek är. En tolkning är att kärleken uttrycks som en handling och upplevs som en känsla – det omfattar medkänsla, beslutsamhet, tolerans, uthållighet, service, tro, och mycket mer. Om du inte vet vad kärlek är och hur man älskar, bör den här artikeln ge dig några tankeställare, och kanske lära dig lite om hur du gör för att älska dig själv, älska världen, och älskar andra människor lite mer.

Är kärlek bara romantik?
Svar Nej. Kärlek handlar inte bara om romantik – att definiera det så snävt är att beröva dig på skönheten och den fulla omfattningen av kärleken. Kärlek är en känsla, eller känslor som vi upplever oftast med andra människor, men också med sysselsättningar, intressen, djur och natur i allmänhet. Om du letar efter den så kan kärleken hittas på många ställen, situationer och relationer.

  • Kärlek delas oftast mellan människor – våra föräldrar och barn, syskon, makar och partners, vänner, grannar, samhällsmedborgare och mänskligheten.
  • Men det finns också i passionen för de saker du gör i ditt liv, inklusive ditt arbete, fritidsintressen, volontärarbete och liknande. Den kan hittas när du känner dig som mest kreativ eller bara känner att du har flyt.
  • Kärlek händer när du omfamnar storheten och det underbara i livet.
  • Kärlek finns i att observera naturen, i att umgås med sällskapsdjur, och lära sig om andra levande varelser i världen.
  • Kärlek är att vara osjälvisk. Att till exempel hjälpa en främling.
  • Kärleken kan inte delas in i fack – den är aldrig bara en sak, den händer när ditt hjärta är öppet för universums skönhet och storhet och för andra människor, saker och händelser omkring dig.

Att lära sig att älska dig själv

Börja med att älska dig själv. Det sägs att du kan bara älska en annan människa på riktigt om du älskar dig själv först. Annars riskerar du att spendera en hel del av din tid med otrygghet, smärta och andra negativa känslor mot andra människor. Människor som gör detta tenderar att se det värsta i andra människor för att undvika att se sin egen osäkerhet, smärta, eller negativism i sig själva.


Förlåt dig själv och ge dig själv tillstånd att göra misstag. Var inte för hård mot dig själv. Livet är kort, och det handlar om att lära utav livet. Du kommer inte lära dig om du inte gör misstag. Ge dig själv tillstånd att göra misstag, och att älska dig för den du är trots alla dina brister.
Ingen människa är perfekt och det förväntar du dig inte dom heller att vara, så varför ska du förvänta dig själv att vara perfekt?

Skaffa dig bättre självkänsla.

Fördelar med att älska sig själv
När du lär dig att älska dig själv kommer du inte känner sig hotad av andras framgångar (verkliga eller skenbara). Du kommer inte alltid jämföra dig med andra. Du kommer att kunna dela din kärlek fritt med andra människor. Du kommer att må bra i dig själv även när du känner dig nere. Du kommer att känna dig stolt utan att vara kaxig. Optimistisk och fri. Du kommer inte att känna dig rädd för att gråta.

Att älska är verkligen inte bara ha en förmåga att kunna ge kärlek, men också för att tacksamt kunna öppna sitt hjärta för att ta emot kärlek. Känn att du förtjänar kärlek. Du är värd kärlek. Ju mer du känner kärlek i ditt hjärta, desto mer kan du ge kärlek till andra.

Visa din kärlek
Med ord. Säg jag älskar dig (och mena det)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *