Både rå kakao och rödbetor innehåller naturligtvis höga halter av nitrat, men de skiljer sig åt i mängden. Rödbetor är kända för att vara en rik källa till nitrat, medan rå kakao innehåller betydligt mindre mängder nitrat. Här är en jämförelse:

Rödbetor:
– Rödbetor har en hög koncentration av nitrat och är en av de bästa naturliga källorna till detta näringsämne.
– Nitratet i rödbetor kan omvandlas till kväveoxid i kroppen, vilket kan gynna blodflödet, sänka blodtrycket och förbättra uthållighet och prestation under fysisk träning.
– Det rekommenderas att äta rödbetor regelbundet, antingen som hel frukt/grönsak eller i juiced form, för att uppleva fördelarna med nitrat.

Rå kakao:
– Rå kakao innehåller en viss mängd nitrat, men det är inte lika högt som i rödbetor.
– Nitratet i kakao kan också omvandlas till kväveoxid i kroppen och gynna blodkärlen.
– Att konsumera rå kakao kan ge andra hälsofördelar, såsom att förbättra humöret, minska oxidativ stress och öka kognitiv funktion.

Sammanfattningsvis kan man säga att rödbetor är den överlägset bästa källan till nitrat, medan rå kakao kan bidra med mindre mängder. Om ditt huvudsakliga mål är att öka intaget av nitrat kan rödbetor vara det bättre alternativet. Men om du letar efter andra hälsofördelar, som antioxidanter och förbättrad kognition, kan rå kakao vara ett bra komplement till kosten. Som alltid är det bra att välja en balanserad kost som inkluderar olika livsmedel för att få i sig en mängd olika näringsämnen.

Av admin