16-8 metoden – 16 timmars fasta och 8 timmars ätande

Uncategorized

16-8 metoden

16-8 metoden är inte bara ett sätt att spara pengar på så du kan lägga dem på resor istället. Visst du behöver inte köpa så mycket mat men den har många andra fördelar för din hälsa.
För att förklara 16-8 metoden enkelt kan vi säga så här:
Din kropp har små vaktmästare som jobbar med att renovera och underhålla din kropp. Men så fort det kommer in mat i kroppen måste dom släppa allt med renoveringen för att ta hand om maten och stoppa den på rätt plats för att den ska omvandlas till energi. Vilket tar tid! , (eller omvandlas det till fett om det kommer så mycket mat att dom inte vet var dom ska göra av den, då får dom slänga det på tippen istället. När dom äntligen är klara med att tagit hand om maten så återgår dom till att renovera kroppen och bygga den starkare. Men plötsligt kommer det mat igen och dom måste återigen släppa allt för att ta hand om maten istället.
Liknelsen med det här är att du bör ha en längre fasta emellanåt så dina vaktmästare inte blir avbrutna hela tiden med renoveringen. Och om det kommer för mycket mat för ofta så har dom inte plats att stoppa in den i rätt fack längre, utan dom får slänga det på tippen (som fett istället)

Det finns mycket information om periodisk fasta att läsa i vanlig bokform också. Och vill du lyssna gratis på ljudböcker om fasta kan du kolla in Nextory.se

Så vill du bli smalare och få andra hälsofördelar utan att behöva följa en strikt diet kan du prova 16-8 metoden.

5-2 metoden är också en variant av periodisk fasta som går ut på att fasta 2 dagar i veckan.

Med 16-8 metoden går du ner i vikt samtidigt som du får andra hälsofördelar.

Nyckeln är att fasta i 16 timmar, för att sedan få äta gott i 8 timmar. Det är det som är 16-8 metoden. Vissa kallar det för 16-8 dieten.

Effekten blir bättre om du äter nyttigt. Denna metod har som språkrör, svensken Martin Berkhan. Metoden kallas också för Leangains. Obs du som har ett osunt förhållande till mat, eller vissa sjukdomar bör rådfråga läkare innan du sätter igång. Gravida – eller de som försöker bli bör undvika denna metod sägs det. Och som med allt så finns det olika teorier om vissa dieter- metoder är bra eller dåligt, så det ligger på personens egna ansvar att kolla upp vad som är bäst för honom/henne.

16-8 metoden

16-8 metoden

Du kan ha din fasteperiod t.ex. mellan 18.00 fram till kl 10.00 dagen efter. Eller förskjuta den så den passar dig. Därefter kan du äta gott igen. Mat med kvalitet är det så klart som rekommenderas. Så att frossa i skräpmat är ingen bra idé nu heller.

Detta system är helt enkelt – du äter alla dina måltider i ett ”8-timmarsfönster”, och sedan ”fastar” de kommande 16 timmarna.

Fungerar 16-8 metoden egentligen?

Låt oss ta en närmare titt på 16-8 metoden.
Först av allt, låt oss titta på ett typiskt mönster för hur en medelsvensson äter:

Frukost runt 07:00 till 08:00
Lunch runt 12:00 till 14:00
Middag runt 17:00 till 20:00

En genomsnittlig person äter alltså 3 gånger om dagen med några mellanmål på förmiddagen och eftermiddagen under cirka 12 timmar följt av 12 timmars fastande på natten.

Med 16-8 metoden så minskar man sitt ”ät-fönster” till 8 timmar och utökar fasteperioden. Så om du följer denna 16-8 metoden kommer du förmodligen hoppa över frukosten och sedan äta en stor lunch, tex vid kl 12:00, sedan äta varje 2 timmar tills 20:00, och sedan snabbt:

Lunch vid 12:00
Mellanmål vid 14:00
Mellanmål vid 16:00
Kvällsmiddag vid 18:00
Mellanmål vid 20:00

Att följa 16-8 metoden handlar inte bara om timing. Vad du äter måste också väljas för att uppfylla dina specifika mål, oavsett om du funderar på att bygga upp musklerna eller skära ner på fettet.

Du bör fasta minst 16 timmar för effekt (14 timmar för kvinnor sägs det), men vissa säger att man inte bör fasta mer än 24 timmar, vissa säger inte mer än 36 timmar och vissa säger max tre dygn! Som med allt så finns det olika teorier.

Om du är redo att ge 16-8 metoden ett försök så överväg att hoppa över frukosten, se till att du slutar äta och dricka annat än vatten t.ex. tre timmar innan du somnar, och begränsa ditt ätande till en 8-timmars (eller mindre) tidsram varje dag. Under de 6-8 timmar som du äter,ät nyttigt protein, minimera dina kolhydrater som pasta, bröd och potatis och byt dem mot hälsosamma fetter som smör, ägg, avokado, kokosolja, olivolja och nötter.

Detta kommer att bidra till att få dig från kolhydratförbränning till fettförbränning istället. När din kropp har gjort denna förändring så kommer din hunger efter sötsaker och mat normaliseras och ditt sug efter godis och skräpmat minska kraftigt och kanske försvinna helt.

Kom ihåg att det tar ett par veckor, och du kommer göra det så småningom, men när du lyckas och växla till fettförbränningsläge, kommer du enkelt kunna fasta i 16 timmar och inte känna dig hungrig. Det ”Hunger” de flesta människor känner är faktiskt ofta sug efter socker/kolhydrater, och dessa kommer att försvinna när du lyckats flytta över till bränna fett istället. Detta ”suget” kan också dämpas av att dricka vatten, borsta tänderna mm.

Fördelar med 16-8 metoden

 • Dina blodsocker- och insulinnivåer sjunker.
 • Din kropp kommer utnyttja fettet som bränsle vilket ger en ökad fettförbränning. (när du äter bildas glykogen som kroppen tar bränsle ifrån i 6-8 timmar). Om du fyller på med ny mat tex var åttonde timme behöver inte kroppen ta energi från fettet utan tar det från glykogenet istället. Så därför börjar du fettförbränna bättre när det inte finns glykogen kvar som bränslekälla)
 • Bromsar in åldrandet
 • En lätt metod att hålla. Istället för att vara noga med vad du får äta (vilket så klart är bra ändå) så låter du bara bli att äta under en längre period på dygnet.
 • Mindre risk för hjärt- kärlsjukdomar, cancer, demens, diabetes
 • Mindre farligt kolesterol i kroppen
 • Mer ekonomiskt då du inte behöver lägga lika mycket pengar på mat.
 • Går ner i vikt och omfång
 • Minskad aptit- och sötsug
 • Ökad ämnesomsättning
 • Mer energi
 • Håller dina testosteronnivåer bra
 • Bättre mag- tarmsystem
 • Ökad livslängd
 • Koncentrationen, minne och lärande ökar
 • Minskar inflammation och fria radikaler
 • Ökad förmåga att tåla stress Tänk dock på att för vissa kan det få motsatt effekt, och mår du inte bra av det ska du tänka om.
 • Mer motstånd mot sjukdomar

Varför funkar 16-8 metoden?

Förklaringen till fördelarna med 16-8 metoden är många, och vi kan dyka ner i fakta om celler och neuroner men man kan väldigt förenklat säga att detta funkar för kroppen ”får vila, skärper till sig, tar energi från fettet och reparerar sig” när den inte alltid brottas med att bryta ner mat som intas gång på gång.